Звичайно, у зморщених солодощах багато калорійного цукру і мало вітаміну
С, зате в них маса інших корисних речовин, що дісталися їм від свіжих
плодів: вітаміни групи В, магній, калій, залізо, йод, антиоксиданти і
клітковина. Тому, роблячи вибір між шоколадних цукерок і чорносливом
або печивом та курагою, завжди віддавай перевагу сухофруктам. Тільки
вибирай якісні і правильно засушені плоди!
Цілі, пружні, чисті
Про якість сухофруктів в першу чергу може розповісти їх
зовнішній
вигляд (якщо, звичайно, вони не знаходяться в непрозрачній упаковці).
Гарні плоди повинні бути цільними, без розривів і тріщин в оболонці,
через які видно м'якоть. Також не повинно бути ніяких сторонніх
домішок, комах, личинок та гнилий або надгнивших сухофруктів. Якщо є
можливість, то
подержіть продукт в руці і оцініть його щільність - незважаючи на
назву,
сухофрукти не повинен бути сухим, вони мають бути еластичними і
пружними. Якщо сухофрукти надто зморщилися, значить, вони були
неправильно висушені і
виявляться не дуже смачними. Небезпечно для здоров'я купувати плоди з
ознаками спиртового бродіння і наявністю плісняви на шкірці. А от якщо
сухофрукти виглядають трохи жирними (чорнослив, курага, інжир, банани),
у цьому немає нічого страшного - отже, в продукт додали рослинної олії.
Навіщо кладуть консерванти?
Багато хто з нас вибирає сушені плоди так само, як свіжі,
- щоб виглядали покрасивіше і посочніше. Такий підхід
докорінно невірний. Після сушіння сухофрукти зазвичай втрачають свій
насичений колір і стають трохи тьмяними. Тому, якщо побачиш на прилавку
неприродно яскраво-помаранчеву курагу або золотисто-прозорий ізюм, знай
- вони оброблені хімікатами. Найчастіше використовують сорбінову
кислоту (Е200-202), діоксид сірки та сульфіти (Е220, Е221, Е225, Е226).
Ці добавки покращують зовнішній вигляд продукту і виступають у ролі
консерванту. Щоб дізнатися, які перед тобою плоди - натуральні або
хімічно висушені, обов'язково читай склад на упаковці - виробники
зобов'язані вказувати всі використані інгредієнти. Якщо ж здобуваєш
товар на вагу, орієнтуються на його зовнішній вигляд - чим яскравіші
сухофрукти, тим більше вони захімічені.
Від екстра до столового.
Якщо купуєш вітчизняні сухофрукти, віддай перевагу тим, які були
висушені за ГОСТом і мають певний сорт якості - екстра, вищий, перший
або столовий. Кращі екземпляри, відібрані для сорту екстра, можна буде
вимити і відразу ж з'їсти чи використовувати для приготування різних
страв. До столових сортів відносять безпечні (без хвороб, паразитів,
гнилі і цвілі), але зовні не самі презентабельних плоди - вони можуть
бути половинчатими, з гілочками та іншими домішками. Тому перед приготуванням
такі сухофрукти доведеться ретельно перебрати.
Не путай з цукатами!
Останнім часом поряд зі звичними сушеними яблоками, грушами,
сливами, вишнями та абрикосами в продажу з'явилися екзотичні солодощі -
папайя, ананаси, кокос, помело, полуниця. Це скоріше цукати, ніж
сухофрукти, - плоди спочатку вимочують або виварюварюють в цукровому
сиропі, а вже потім висушують. Користі в них залишається мало, зате у
великій кількості додаються консерванти та барвники. Якщо не хочеш
провокувати у дитини алергію і сама ретельно стежиш за фігурою, на
подібні калорійні солодощі краще не налягай. І не путай, наприклад,
сушені вишню чи черешню з аналогічними зацукрованими плодами - останні
мають білуватий наліт і пріторно-солодкий смак.
Важливо.
Ніколи не забувай мити сухофрукти, причому навіть ті, які здаються
тобі ідеально чистими. Таким чином ти не тільки позбутися від бруду, а
й відмиєш оброблену курагу, родзинки або чорнослив від частини хімічних
реагентів.
Правила вибору
* Ізюм. Будь-який виноград після сушіння темніє, золотистим його
роблять сульфіти - вони стабілізують забарвлення. Якщо хочеш є
натуральний ізюм, купуй тільки коричневий. * Курага. Курага - це розрізані навпіл абрикоси, з яких вилучено
кісточку. Вибирай блідо-помаранчеві плоди. Білувата або темно-червоні
відносяться до нижчого столових сортів, а яскраво-помаранчеві виходять
після обробки сульфітамі. * Чорнослив. Повинен бути глянцовим, однорідного чорного кольору
з синюватим відливом. Коричневий відтінок говорить про те, що сухофрукти
некращої якості і, можливо, його обробили гарячою водою перед
сушінням. * Вишня. Гарні ягоди - з кислинкою, темно-вишневого кольору з відливом до чорного, погані - чорно-бурі.
* Яблука. Повинні бути від світло-жовтого до світло-кремового
кольору, низькосортні - коричневі. Правильно висушені плоди виходять
пружними. * Груши. Повинні бути від зеленувато-оливкового до жовтого
кольору, можливий білуватий наліт. Темно-коричневий відтінок говорить
про низький сорті. * Фініки. Плоди мають бути не сильно зморщені і без кристалів цукру на поверхні шкірочки.
* Хурма. Добре висушений плід - коричневого кольору, м'який, пружний і з білуватим нальотом.
Якщо вам допомогла або сподобалася моя стаття то поставте
будь ласка на неї посилання в вашому електронному щоденнику аба на будь якому
іншому ресурсі. Дякую за розуміння.