Сочна красуня диня: корисні властивості та калорійність
Кінець літа - саме час побалувати себе смачною динею. Цей
солодкий, ароматний і соковитий плід дарує не тільки приємний смак, але
і користь. Крім того, блюдо з дині різноманіття будь-який стіл у
вигляді десерту, салату або закуски.
Трохи динной історії ...
Диня, розрізана у формі квітки. Уроженка тропічної та субтропічної
Африки, диня з давніх часів підкорювала серця гурманів. Ще в давності
дикорослу диню по достоїнству оцінили за її смак. Відомо, що плоди
дині приносили в Єгипті в дар богам, а у Вавилоні їм приписували
божественну властивість зберігати в собі Світло.
Потім землероби Північної Індії та Середньої Азії почали
вирощувати культурні сорти дині. Поступово ця баштанних культур
завоювала всю Середню та Малу Азію і схід аж до Китаю. В Європу і Росію
диню завезли тільки в середні століття.
Цей ароматний і яскравий плід прийшовся до вподоби королям, і вони
стали вишуканими ласощами при дворі. У Франції диню вирощували на
Версальським городі, а Росії при царі Олексій Михайлович - в теплицях
під Москвою.
Така різна, диня ...
Плоди різних сортів дині, а їх понад 3000 видів, дуже різноманітні
- довгасті, кулясті, гладенькі, з прожилками, смугасті, з насінням і
без них, жовті, помаранчеві або зелено-сині ... Довжина плодів
коливається від 10 см до 2 м, а маса іноді досягає 20 кг.
Суп з дині. Всі сорти дині можна розділити на 3 великі групи: сорокатий, мускусні і зимові. Сорокаті дині відрізняються круглою
формою, сітчастою кіркою з прожилками, ароматною і солодкою м'якоттю
від жовтого до білуватого кольору. Їх вирощують в основному в теплицях.
Мускусні дині або канталупи вважаються найсмачнішими і найбільш
солодкими. Вони невеликого розміру і злегка овальної форми. У них
гладка шкірка, а м'якоть помаранчевого кольору і дуже ароматна.
Найпоширенішим сортом цього виду (майже 95% всіх культур) є диня
«Шаранта» з ніжно зеленої або жовто-білої кіркою. Дині цього сорту
найменші з усіх, але вважаються найсмачнішими.
Зимові дині мають світло жовту або зеленувато м'якоть і
забарвлення, за формою нагадують довгасті м'ячі для регбі. Такі дині
добре зберігаються більше місяця, але зате вони помітно програють у
ароматі і соковитості. Прикладом таких динь є сорти Кассаба і
Іспанська диня.
Незважаючи на величезну кількість сортів дині, в середній смузі
Росії продаються в основному тільки два - це «торпед» і «колгоспниця».
Вони добре переносять транспортування з Поволжя і Середньої Азії і
досить довго зберігаються. Плоди «торпеди» солодкі, соковиті і м'які,
«колгоспниця» менш солодка, але більш ароматна. Взимку і навесні в
супермаркетах зустрічаються імпортні мускатний дині - запашні, з
низьким вмістом цукру.
Чому і як потрібно їсти диню?
М'якоть дині містить багато заліза, калію, кальцію, магнію,
вітамінів групи В, С і А, каротин і пектини. Завдяки їм, диня є засобом
профілактики серцево-судинних захворювань, знижує рівень холестерину в
крові і запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює нервову систему,
нормалізує роботу кишечника, а також виводить токсини.
Диня містить багато клітковини і вважається важким продуктом. Тому
краще за все їсти свіжу диню між основними прийомами їжі, щоб уникнути
відчуття важкості в шлунку. Не варто змішувати диню з алкоголем і
запивати з кислим молоком, кефіром та йогуртом. Це може призвести до
послаблення стулу.
Як вибрати найсмачнішу диню?
Як же вибрати найсмачнішу диню? Для цього плоди потрібно уважно
оглянути, понюхати і потримати в руках ... Піднесіть диню до носа. Чим
ароматніше вона пахне, тим вона є смачнішою. Зверніть увагу на сам запах: він
повинен бути насиченим, приємним.
Якщо диня не пахне чи пахне зеленню - відкладайте такий екземпляр
без жалю. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами. Майте на
увазі, що самий сильний запах біля плодоніжки. До того ж насиченість
аромату залежить від температури - чим вище температура повітря, тим
сильніше буде запах дині. Так що в жарку погоду вибрати найсмачнішу
диню буде легше на вулиці.
Корка у дині повинна бути не надто твердою, без плям і
тріщин. Не варто купувати диню, якщо ви побачите на шкірці пошкодження
або вм'ятини - під ними м'якоть може бути ватною і гіркою на смак. Чим
важче диня, тим солодша вона буде. Спела диня при постуківаніі
відгукнеться глухим звуком. Про зрілість дині говорить також товста суха плодоніжка.
Як правильно зберігати диню?
Якщо до вас потрапила не зовсім зріла диня, залиште її дозрівати у
сухому провітрюваному місці при кімнатній температурі на три-п'ять
днів. У холодильнику ціла диня може зберігатися тиждень, а розрізаний
всього 2-3 дні. При цьому не забувайте, що сильний запах дині може
ароматизувати інші продукти, тому зберігайте її в целофані або фользі.
Можна також заморозити диню, щоб поласувати їй дощовою весною або
сніжною зимою. Для цього її потрібно очистити від кірки, нарізати пропорційними шматочками, загорнути кожну скибочку у фольгу або плівку і покласти в морозильник.
Що можна приготувати з дині?
Диню можна нарізати кульками і змішати з морозивом. Ми звикли
подавати диню дуже просто - в свіжому вигляді та порізані шматочками. А
ведь диня здатна на більше, вона цілком може здивувати нас несподіваним
поєднанням смаків. Існує безліч рецептів, здатних перевернути наше
уявлення про дині.
Диня використовується при приготуванні перших і других страв,
холодних і гарячих закусок, салатів, напоїв, мусів, джемів, цукатів,
різних десертів. Гурманів потішать як солодко-солоні поєднання,
наприклад, салат з сиром Фета і беконом, так і освіжаючий, наприклад
салат з огірком і м'ятою.
Свіжа диня відмінно поєднується з морепродуктами, в'яленої шинкою,
червоними фруктами або кавуном. Ось приклад простий, але оригінальної
закуски:
Шпажкі з нарізаною брусочками дині з сирно-беконим соусом
Для соусу вам знадобиться:
- 150 гр творожного сиру,
- 3 великі скибочки бекону,
- Сіль, мелений чорний перець за смаком.
Приготування:
Обсмажте скибочки бекону в соняшниковій або оливковій олії з обох
сторін. Коли вони стануть хрусткими, подрібніть в блендер і змішайте з
сиром. Посоліть, поперчіть і подавайте соус разом з динними шпажкамі.
Шпажкі можна приготувати також з кубиків дині та пармської шинки.
Диню й огірки очистити і нарізати брусочкамі. Змішати, додати
сіль, перець, м'яту. Залишити на 1 годину в холодильнику. За бажанням в
салат можна додати сир Фета.
В якості десерту можна обсмажити диню в сухарях або спекти легкий
пиріг з ягодами. Освіжаючий ефект подарують шербет або морозиво з динею
і кавуном.
Помити і очистити диню, нарізати шматочками товщиною 1-2 см.
укласти на дно посуду для випікання диню та ягоди. Збити цукор з жовтком
до густої білої піни і додати сметану. Перемішати до однорідної маси.
Залити цією масою приготовлену начинку. Випікати в попередньо
розігрітій духовці до готовності. Подавати гарячим.
З алкогольних напоїв до страв з дині краще всього запропонувати мускатні вина, портвейн або лікер, наприклад Grand Marnier.
Якщо вам допомогла або сподобалася моя стаття то поставте
будь ласка на неї посилання в вашому електронному щоденнику аба на будь якому
іншому ресурсі. Дякую за розуміння.