Ізюм, курага і чорнослив - найвідоміші та вживані з сухофруктів. Однак
прийнято сушити і яблука і груші, а також майже всі дикоростучі та
культурні ягоди: журавлина, малину, вишню, чорницю, черешню, чорну
смородину, шипшина, суницю, ожину.
Абрикоси
Перші абрикоси з'явилися в Китаї приблизно 4000 років тому. У
абрикосі міститься провітамін А (тому вони жовтого кольору), а також
цукор (у середньому 8-10%). У середньоазіатських абрикосах його вміст
може досягати 20%. Можна сушити тільки зовсім дозрілих плоди. Сушені
абрикоси бувають декількох видів: урюк - абрикоси, висушені з
кісточками, курага - плоди, розрізані на половинки, і Кайсен - сухі
цілі плоди з видавленою кісточкою. Сушені абрикоси складаються з 46%
цукру і 15-20% вологи. Курага багата корисним при серцевих хворобах і
порушення водного обміну калієм.
Кращі в світі сушені абрикоси виготовляються в Середній Азії. У
персика, як і в абрикоса, міститься провітамін А, вони теж багаті
цукром, але сушать персики зазвичай без кісточок, їх розрізають на 4-8
часточок.
Ізюм
Виноград з давніх-давен застосовується в медицині. У ньому
містяться легко засвоювані форми цукру (15-20%), 0,8% органічних
кислот і 0,5% мінеральних солей. Виноград - джерело вітаміну Р. Великий
виноград, висушений з насінням, - це ізюм, а дрібний, висушені без
насіння, називається кишмиш або корінка. Вживання родзинок зміцнює
легені, серце, нервову систему. Ізюм обов'язково повинен бути в
щоденному раціоні хворих, що страждають серцевої аритмії, гіпертонічною
хворобою, особливо він необхідний людям, що приймають сечогінні
препарати. Кращим сортом родзинок вважається сабза, її виготовляють з
білого кишмиш. Можна порадити такий рецепт з лікувальної кулінарії:
яблука, фаршировані сиром та родзинками. Для цього знадобиться: 200 г
яблук, 30 г родзинок, 60 г сиру, 10 г вершкового масла, яєчний жовток,
5 г манної крупи, 30 г сметани і 15 г цукру.
Творог протерти, змішати з манною крупою, родзинками, 10 г цукру,
жовтком і розтопленим маслом. З яблук зрізати верхівку, витягти
серцевину, не прорізуючи країв, заповнити їх приготованою сумішшю і
запекти. Подавати до столу зі сметаною і цукровою пудрою (з 5 г цукру).
Чорнослив
Перше свідчення про вживання чорносливу відноситься до періоду
Римської імперії. Він багатий баластними речовинами, а також вітамінами
групи В. Нормалізує вуглеводний обмін, усуває відчуття тривоги,
підвищує стійкість організму до стресових ситуацій. Ідеально підходить
для приготування компотів, лікувального харчування при хворобах
кишечника, нирок, серця. Настій із чорносливу рекомендується пити при
проблемах зі шлунком. Для сушіння найкраще брати сорти слив з групи
венгерок - плоди темно-фіолетового забарвлення і яйцеподібні форми. У
середньому вміст цукру в сушених сливах не перевищує 39-41%, у свіжих
сливах - від 10 до 12%. До речі, одним з найбільш поживних сухофруктів
вважається інжир (він же винна ягода, фіга), у ньому міститься до 55%
цукру. Він нормалізує діяльність щитовидної залози, а також запобігає
розвитку ракових клітин, що підтверджується останніми науковими
дослідженнями. Містить ферменти, які стимулюють травлення. В народній
медицині його з успіхом застосовують для виведення кишкових паразитів і
лікування бронхіту. Крім усіх корисних властивостей це ще й один із
найдавніших фруктів, згадуються в міфології багатьох народів.
Яблука та груші
Яблука містять майже всі необхідні вітаміни: А, РР, С, В2, В1.
Для сушіння використовуються сорти Антонівка, Аніс, Боровінка,
Титовка. Сушити їх можна у шкірці і з серцевиною, але все ж таки краще
очистити, видалити серцевину і обов'язково розрізати на часточки або
половинки. Сушені яблука містять від 40 до 45% цукру.
Про груші згадує ще Гомер у своїх творах. У Стародавньому Китаї
груша була символом довговічності, так як грушеві дерева дуже довго
живуть. Груша сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів. У
ній багато нерозчинної клітковини, яка нормалізує роботу кишечника.
Свіжі груші відрізняються низькою кислотністю (близько 0,2-0,3%) і
високою цукристість (наприклад, до 20% в середньоазіатських плодах). До
складу м'якоті груш входять кам'янисті клітини, тому груші іноді
хрускіт при розкусуванні. По мірі дозрівання ці клітини розмягчуются.
Сушені груші можуть містити до 36% цукру і до 24% води. Для сушіння
груші знімають з дерева ще твердими, сушать цілими, половинками,
четвертинками. Кращі сорти для цього - Бессемянка, Бартлет і Зелена
Ільінка.
Кисіль із сушених яблук або кураги.
На 100 г сушених яблук - 3 / 4 склянки цукру, 2 ст. ложки
картопляного борошна. Кисіль з кураги готується так само, тільки цукру
знадобиться 1 / 2 склянки.
Перебраті і промиті сушені яблука покласти в каструлю, залити
гарячою водою і залишити на 2-3 години. Потім у цій же каструлі яблука
поставити на вогонь і варити 30 хвилин при повільному кипіння. Відвар
процідити в іншу каструлю, яблука потерти, покласти їх у відвар,
додати цукор, все перемішати і закип'ятити. Отриманий яблучний сироп заварити
розведеним крохмалем.
Солодка дієта
Багато хто вважає, що сухофрукти - солодкі і калорійні ласощі, що
може зашкодити у боротьбі з зайвими кілограмами. Це не зовсім так,
сухофрукти дійсно містять досить багато калорій, однак, як не
парадоксально, вони можуть допомогти зхудненню. Дієтологами сонячної
Італії було доведено, що в невеликих кількостях сухофрукти працюють як
препарати для придушення апетиту. Крім того, вони покращують роботу
кишечника і надають загальнозміцнюючий вплив на організм.
Паста Гіппократа
Рецепт, який знаменитий лікар рекомендував своїм пацієнтам для
підтримки серця і судин, можна використовувати і в наші дні. Візьміть
по 300 г кураги, чорносливу, інжиру, горіхів і 100 г меду. Сухофрукти
промийте, якщо курага і чорнослив дуже щільні - замочити їх ненадовго в
невеликій кількості води. Вимоченої фрукти відіжміть, додайте до
них горіхи та мед і збийте в міксері до отримання однорідної пасти.
Приймайте 2 рази день по 1 чайній ложці.
ЗАРАЗ на ринках і в магазинах широкий вибір спокусливо-апетитних
«сушених фруктів», які насправді є цукатами. Папайя, груша, манго,
кавун, ананас та інша екзотика спочатку засахарюється, а вже потім
сушиться. Корисність даних страв невелика і сухофруктами в прямому сенсі
слова вони не є. Так що, купуючи сухофрукти, будьте обачні.
Якщо вам допомогла або сподобалася моя стаття то поставте
будь ласка на неї посилання в вашому електронному щоденнику аба на будь якому
іншому ресурсі. Дякую за розуміння.