Дорослі досить багато часу проводять на кухні, і якщо у вас є маленькі діти, то чому б не залучити їх до кулінарії. Вони з задоволенням будуть наслідувати своїх батьків, а з часом цілком зможуть допомагати в приготуванні навіть самих складних страв.
Багато хто боїться, що замість приємного і корисного проведення часу зі своїм чадом вони отримають повний розгром на кухні і зайві години прибирання. Однак це зовсім не так. Досить дотримуватися двох золотих правил, і ви зможете уникнути проблем.
По-перше, не дозволяйте собі і дитині забувати, що головна людина на кухні - це ви, і вас треба в усьому слухатися. А по-друге, пам'ятайте, що ви готуєте для обопільного задоволення. Вибирайте прості кулінарні рецепти з гарантовано гарним результатом.
Необхідно також враховувати вік дітей. Дитина 3-4 років виступає в ролі спостерігача і асистента, в 4-5 років він спритно справляється з простими рецептами, виявляючи уяву і творчість. У 6-8 років його самостійність допомагає c легкістю освоювати нові сфери діяльності, у тому числі кулінарію, а в 8-10 років він вже достатньо доросла, щоб готувати самому.
3-4 роки: залучаються до світу кулінарії!
Діти в цьому віці обожнюють нові відкриття. Відкрийте для них дивовижний світ кулінарії! Звичайно, зробити це потрібно без примусу, в ігровій формі, захоплюючи простим процесом, швидким і смачним результатом. Діти 3-4х років можуть і люблять перемішувати, просівати, м'яти. Цих маніпуляцій цілком достатньо для того, щоб приготувати простий пиріг, або пісочні печива. Це не важче, ніж ліпити з пластиліну. А задоволення від того, що вони роблять щось корисне разом з мамою, буде, безсумнівно, набагато більше. Практичні поради:
1. Приготуйте і відміряйте заздалегідь необхідну кількість потрібних інгредієнтів. Це заощадить час і дозволить уникнути помилки.
2. Використовуйте достатньо високий і широкий посуд для змішування, щоб вміст не забризкало всю кухню.
3. Діти люблять пробувати все на дотик і смак. Дозвольте їм перемішувати руками, пробувати самим на сіль і цукор, і вони залишаться задоволені.
4. Не сваріть малюка, якщо у нього щось не виходить з першого разу, щоб він у нього не виробився страх перед кухнею. Навпаки, допоможіть і підбадьоріть. А якщо він сильно засмутився, відкладіть ваше заняття до наступного разу.
Дитина навчається:
Порівнювати свої дії; Виконувати прості вказівки; Дотримуватись правил гігієни на кухні: мити руки, носити фартушок або фартух, прибирати за собою; Правильно поводитися з кухонними речами та продуктами. У цьому віці варто виключити:
Рецепти, час приготування яких перевищує 15-20 хвилин. Увага малюкі не стабільні, вони не можуть довго займатися одним видом діяльності; Страви з використанням ножа; Рецепти, що вимагають використання міксерів, блендерів, кухонних комбайнів, так як їх звук може налякати дитину.
4-5 років: йдемо за уявою!
Рухи дитини більш точні і тонкі: вони можуть самі розкачати тісто дитячої качалкою, сформувати пиріжки або вирізати кумедну фігурку з тіста за допомогою спеціальної формочки. Це період уяви. Слідуйте за ним, трохи допомагаючи і направляючи.
Практичні поради:
1. Якщо ваша дитина вже знає цифри, йому буде цікаво відміряти або зважити потрібну кількість інгредієнтів.
2. Враховуйте смаки дитини: йому не буде цікаво готувати те, що йому не подобається.
3. Запропонуйте малюкові спеціальні матеріали: маленькі пластикові ножі для різання тіста, стакан або формочки для вирізування печива, і т.п.
4. Пробуйте використовувати як більше нових продуктів, відкриваючи для дитини нові смаки і їх поєднання.
Дитина навчається:
Концентрувати свою увагу; Дотримуватися певного порядку етапів для досягнення результату; Бути самостійним: запропонуєте йому протерти посуд або накрити стіл; Маніпулювати більш складними кухонними приладдям (кондитерським шприцем, качалкою, міксером, тощо). У цьому віці варто виключити:
Занадто складні у виконанні рецепти: дитина все-таки ще малий; Використання продуктів, які він не любить.
6-8 років: відкриваємо нові горизонти!
Це вік, коли дітям цікаво все нове, і на кухні ви зможете допомогти їм відкрити нові горизонти. З іншого боку, спільна діяльність - гарний привід залучити їх дорослою діяльностю. І ще один спосіб розвивати їхні здібності.
Практичні поради:
1. Головне досягнення - вміння користуватися ножем. Запропонуйте дитині більш безпечний столовий ніж із заокругленим кінцем і зазубленим ріжучим краєм. Перший час діти повинні користуватися ним тільки у вашій присутності. Тепер вони можуть самі нарізати хліб, шинку, фрукти ...
2. Ви можете навчити їх готувати прості страви, які вони можуть робити без допомоги дорослих (бутерброди, фрукти на шпажках, овочеві салати).
3. Тепер дитина може сама пектти або смажити з використанням нескладних побутових приладів, таких як мікрохвильова піч, вафельниці або Бутербродница. Поки під наглядом дорослих, звичайно. Можна навчити його перевертати млинці.
Дитина навчається:
Читати. Нехай він сам прочитає рецепт нового блюда і стежить за виконанням кожного етапу приготування; Розвивати творчість і художній смак:гарно прикрасити торт фруктами або салат зеленню, морквою або яйцем, оригінально нарізати овочі, і т.п.
8-10 років: можливо все!
У цьому віці на кухні діти можуть майже все. Якщо дитина вже звик готувати разом з мамою, то він цілком зможе приготувати сам обід чи вечерю з декількох простих страв під її майже непомітним керівництвом.
Практичні поради:
1. Навчіть дитину користуватися всіма кухонними побутовими приладами: комбайном, блендером, м'ясорубкою, посудомийкою, і. Т.п. Однак краще поки не залишати його без нагляду на кухні.
2. Щоб дитина відчувала себе по-справжньому самостійною, вибирайте спосіб приготування відповідно до його росту. Наприклад, він цілком може сам запалити духовку і поставити в неї пиріг або курку. Але йому буде важко і не безпечно смажити на газовій плиті, тому що особа буде перебувати занадто близько до вогню.
Дитина навчається:
Вважити. Змінюючи пропорції в рецепті можна потренуватися в рахунку ( "А якщо ми візьмемо не 1 літр, а 2 літри молока, скільки треба буде додати яєць?"); Спритності. У дітей цього віку досить добре розвинена дрібна моторика, їм цікаво розкочувати, вирізати з тіста дрібні деталі, загортати. Пельмені, фаршировані овочі, рулетики, пиріжки з різною начинкою та слойки-конвертики - це буде цікаво і смачно. У цьому віці варто виключити:
Поділ кулінарії на чоловіче і жіноче заняття. Якщо дитині подобається готувати, заохочуйте його в цьому занятті. Будь то дівчинка чи хлопчик. Це захоплююче, корисне і розвиваюче заняття. До того ж це напевно стане в нагоді в житті. |